Olin siin tolle inimesega Mereinstituudist pikemas meilivahetuses sel ajal, kui peade saatmine ning tulemuste selgumine päevakorras olid. PS! Uuringu ja peade kogumise põhieesmärk oli välja selgitada suurte forellide vorm, et kas tegu on jõe või mere omaga. Vanuse määramine käis lihtsalt n.ö möödaminnes asjaga kaasas. Andmed vaadati
otoliidilt, kuigi vaja oli saata ka veidi soomuseid. Ma pole kindel, mida nad soomustega tegid või mis andmeid sealt vaadati.
Kopeerin siia mõned tema sõnad:
Annan teada, et mõlemad su forellid olid jõeforellid. Ka nende emad oli jõeforellid. Ma ise ikka vaikselt lootsin, et vähemalt üks on merikas
Eks kui selliseid nati kahe alla ja üle kahe kalu veel kotti paned, siis võid meie peale mõelda sest tegeleme nende kogumisega jooksvalt edasi.
Kokku saime üldse 8 kala, 7 Pärnu vesikonnast. Ja oli pooleks merikaid ja jõekaid. Suurimad merikad olid 3.2 ja 3.6 kg, ning oma 2-3 korda juba jõudnud kudeda.
Siis veel:
Vaatasin nüüd need jõekad üle:
Sinu ###### jõe kala 570 mm jõekas : 5 aastane (5.5 kasvuhooaega) - super kasv!
Sinu ###### jõe kala 600 mm jõekas : 8 aastane (8 kasvuhooaega). Kirjanduse järgi pole Eestis vanemaid forelle kui 7 aastat üldse registreeritud... (forelli max vanus üldse 15-20 aastat maailma näitel). Nii et uus Eesti rekord
Teistest saadetud peadest:
Üks 550 mm jõekas Põhja-Eestist: 5 aastane (5.5 kasvuhooaega)
Üks 550 mm jõekas Kesk-Eestist: 6 aastane (6 kasvuhooaega)
Viimaste kalade kaalud on küll teadmata aga pikkuse järgi võiks neid enam-vähem tuletada - ei tahtnud rohkem nende kohta eraldi uurima hakata, kuna mind huvitas just vanus.
Küsisin ka vanuseid aastate lõikes ja sain sellise vastuse:
Kasv aastate lõikes - on võimalik jah, kuid selleks, et seda määrata tuleb kindlaks teha kala pikkuse ja/või kaalu ning otoliidi raadiuse suhe - see eeldab aga suuremat valimit ja tööd.
Seega hetkel sellekohane info puudub.
Lisaks hakkas mind huvitavama asjaolu, et kui mõni kala sellist kasvu näitab, siis võib reaalselt juhtuda, et antud kala ei jõuagi ühtegi korda kudele, kuna talvel on 300gr junn, mis loogiliselt võttes eelneval sügisel kudeja ju polnud ja kui suvega viskab see kala enda kaalu 700gr-1kg peale, mis tähendab, et kui ta augusti lõpp/ septembris välja püütkase, siis selline isend kudele ei jõuagi...