Vot see ongi see asi, millest mina aru ei saa - milles üldse probleem on? Kala on minu meelest üsna palju, väga harvad on need korrad kui mõõdukala ei taba. Minu eelmise aasta käikude järgi tuli mul peaaegu 2 mõõdus kala käigu kohta, sinna hulka lähevad ka korrad, mil käisin avastamas ja totaalselt riskisin, kas üldse forelli leian. Jõekat on meil ikka palju ja ta pole mitte kuidagi ohus. Pole vaja otsida lahendusi probleemile, mida pole olemas. See püük ei peagi olema selline, kes iga tegelane esimese korraga koti kalu täis saab, see teebki asja põnevaks.
Mul vanamees ütles, et kui tema kunagi nooruspõlves käima hakkas jõekal, siis läks tal aasta enne kui sai mõõduskala kotti, väga subjektiivne asi muidugi. Ka minu esimene hooaeg piirdus 3 alamõõdulisega, kuid rõõmu oli ikka väga palju ka neist kaladest.
See, et kalu on vähem mõne aasta taguse ajaga võib olla ka täiesti vabalt milleski muus kui kalameeste arvus. Kindlasti napib kudekohti, veekooslus ei pruugi igalpool hea olla, kudemised on luhta läinud jne jne. Ja olen täiesti nõus, et me kohe kindlasti ei peaks vaata mingi Šotimaa, Norra või tont teab, mis riigi poole. Neil on omad süsteemid ja tihti on selleks ka väga mõjuvad põhjused ja tagamaad. Meil ei ole jõeforell mitte kuidagi ohus ja ei vaja taastamist vms.
Pealegi ei ole mitte mingit põhjust, miks need väljapakutavad variandid midagi aitama peaks. Elu on lihtsalt nii palju edasi läinud. Kõigil on võimalus oma autoga liikuda, on olemas GPSid ja ääretult detailsed kaartid, kõigsugu foorumid ja peenemad püügivahendid. Väikest rolli ei mängi ka ehk praegune kütuse hind.
Nõukaajal mindi Viljandist bussiga Prandile, öösel püüti seal, siis puu all veidi magati, päev veedeti Põhjakal, siis mindi bussiga Paidest Türile ja sealt rongiga Viljandisse tagasi, tuleks ka tänapäeval selline vaev ära näha, siis vast oleks rahvast ikka vähem liikvel.