Alates 01.05.2022 on foorum vaid lugemiseks. Selleks on peamiselt kaks põhjust: portaal "kolis ümber" platvormi viimasele versioonile, kuid kahjuks pole veel välja lastud foorumi komponendi töövalmis versiooni ning eesti keelset tõlget. Samuti on viimastel aastatel olnud probleemid spämmijatega, kes murravad läbi ka spämmikaitsest.

  • Aitäh 11000 foorumipostituse eest ning loodetavasti kohtume uuesti tulevikus!

Kalastusaasta 2014. Vaatame tagasi

More
9 years 3 months ago #5832 by STF
Head uut aastat! Tuli meelde, et eelmisel aastavahetusel pakkus selline teema head lugemist: www.kalaportaal.ee/foorum/kalapuuk/3316-...-2013-vaatame-tagasi
Miks mitte jätkata?
More
9 years 3 months ago - 9 years 3 months ago #5843 by STF
Haug. Läinud aastavahetuse ilmad olid tavatult soojad, nii et kohaliku paisjärve ääres sai aasta esimestel päevadel lanti loopida. Paisjärv oli paar aastat tagasi läbinud uuenduskuuri ja pärast seda „puhanudˮ, mistõttu haug haaras lanti aplalt ja puudust neist polnud. Iseäranis hästi töötas kollane-must omatehtud voobler, mille eeskujuna võis aimata Abu Hi-Lo’d, mida poisikesena imetlesin, või ‒ nagu ma nüüd tean ‒ vana Heddonit. Kui jää lõpuks järve kattis, polnud uus forellihooaeg enam kaugel. Aga sellest hiljem, enne mõni meenutus haugipüügist. 11. mai hommikul olin varakult paisjärve ääres, aga „laulupiduˮ muidugi juba käis. Esimene võtt ei lasknud kaua oodata ja uue DAMi ahvenavärvides pleki otsas oli kena mõõdus haug. Lasin ta tagasi, mõeldes järgmiste ja suuremate peale, ning vahetasin lanti, et katsetada talve jooksul kasvanud landivaru. Möödus tund, teine, vahetasin lante edasi-tagasi, aga ei midagi. Lõpuks enne lõunat, kui järvekesele oli peaaegu ring peale tehtud, sain kaks haugi kotti, mingi nimetu sini-roosa plekiga. Need olid ka viimased haugid, mis ma sel aastal paisjärvest koju tõin. Otsa neid ikka hakkas, aga enamasti sihukesed poolekilosed kollid. Sügise poole oli suur sündmus, kui sellinegi otsa hakkas. Siis kuulsin jutte, kuidas mõni unna- ja elussöödamees on talvest saati üle saja haugi välja püüdnud. Tublid kalamehed, ‒ aga selle järvekese võib nüüd haugipüügikohtade seast maha kustutada. Õnneks sain mujal lusti. Kõigepealt Õisu järvel, kus proovisin oma 20 aastat seisnud vene kummipaati. Haugid olid heinte ja kupulehtede vahel, ründasid Rapala Minnow Spoon’i nagu sõgedad, enamasti küll mööda, aga närvikõdi oli palju ja paar tükki sain pannile ka. Augustis sattusin Läänemaale, oma poisipõlve haugiparadiisi. Aastaid oli seal kalaga kehvasti, aga seekord igav ei hakanud: mitu kena kala sain vöö külge lõa otsa, väiksemaid sai tagasi lastud, ja kahju polnud neistki, kes end lahti rapsisid. Hästi töötasid plekklandid, kui neile rohuvabad konksud külge panin, vooblerid kippusid „hernesseˮ kinni jääma, aga just herneste vahel haugid passisid. Kala tõid ka slaiderid, kõige suurem haug jäi Buster Jerki „räpase särjeˮ otsa. See koll rabas teisel hommikul, sööstis jõuliselt edasi-tagasi, nii et päris käeulatusse ma teda ei saanudki, lõpuks andsin korraks liiga hooletult järele, haug viskas salto ning kadus. Õhtuks ajas tuul vee sogaseks ja haugid panid suu lukku. Aga sellegipoolest jätkus kala nii potti kui ka pannile, ühest haugist tegin prooviks äkist, ja seegi maitses hästi.

Jõeforell. Proovisin esimest korda talvist püüki ja avastasin selle võlusid. Jõgi on teistsugune, maastik teistsugune, ilm ja valgus teistsugused, pole sääski ja kärbseid ning võsa on kergemini läbitav. Suurepärane aeg matkamiseks ja uute püügikohtade tundmaõppimiseks. Koju kaasa võtsin talvel vaid kaks forelli, ei ole see kudejärgne kala suurem asi hõrgutis. Ühes paigas, mis suvel kasvab paksult rohtu täis, leidsin kena forellikoloonia, teiste hulgas oli seal näha ka mitut kilo-kahe vahel kala. Sokutasin neile nina alla voobleri, kerisin landi üle parve, proovisin teisi peibutisi, aga ei midagi. Forellid lebasid jõepõhjas ja ... panid tuima. Ühe talvise forelli sain jigipeale kinnitatud musta saapapaelast tuustiga ja sellest algasid mu katsetused omatehtud peibutistega. Hiire moodi sabaga karvatuust, konksule seotud ja raskustinaga varustatud liitsid, sulekraega pisikesed sirpsabad, pärlitest ussikesed, toruliitsid, millele saab sobiva konksu taha siduda, ja siis lemmikleiutis ‒ nublakas. See on puupärlist kehaga „sitikasˮ, mille saab tinaraskusega timmida kas aeglasemalt või kiiremalt uppuvaks. Kolmiku külge seotud suletuust teeb nublaka veel ahvatlevamaks, üheharulist konksu kasutades saab aga lisada väikese sirpsaba. Mängitan neid nagu liitse ja forellid ei jää ükskõikseks. Ühe sellisega sai mu sõber elu esimesel spinningupüügil L40 cm forelli. Algaja õnn? Oma suurima forelli püüdsin 8. mail tibukollase liitsiga madalast ja kitsast nirest: isane, L54 cm, 1670 g. Tunnistan ausalt, et selle kala pakutud emotsioon vabastas mind algaja forelliküti pingest ja üleliigsest entusiasmist. Edaspidi võisin keskenduda protsessi, looduse ja üksiolemise nautimisele ning uutele katsetustele seni proovimata peibutistega. Omatehtud vidinate kõrval toimisid hästi Salmo väike särjevärvides slaider ja Lil’Bug, kala sain ka pisikese silikoonist vähiga, proovisin veel väikest kummikonna ja ujutasin raskuskorgiga putukat, aga nendega jäin nulli peale. Pöörlevad said vette harva. Avastamisrõõmu oli palju, aga juba kripeldab senikäimata kohti proovima ja uusi peibutisi katsetama. Rohutirtsu ja kreveti moodi vooblerid, võldase moodi liitsid, „spagetidˮ ja mesilasevastset jäljendavad võdikud ootavad. Jõuluvana tõi ka putukasidumise varustuse.


Meriforell. Ilmselt seesama maikuine L54 tuntud forellijõe ülemjooksult, nii vähemalt arvasid targad „teisest foorumistˮ. Merest püüki tahaks alanud aastal proovida, aga ei tea, kas suudan end motiveerida 100 km taha sõitma, kui forellijõed on kiviga visata.

Muud loomad ja linnud. Harva kui kohtasin metsajõgede ääres teist kalameest, rohkem oli kokkupuutumist muu faunaga. Merikotkas, saarmas, koprad, kärp, metskitsed, jäälind peaaegu iga kord, rebane otse mu nina all jõest vett joomas, mingi hirmsasti mörisev elukas hämaras võsas, vist metsseakult. Elus esimest korda kohtusin kalastusinspektoritega, kahe kena naisterahvaga Tarbjal. Teine kord kutsusin sinnasamma ise inspektori, see lasi paadi vette ja sikutas välja ühe salavõrgu ning korjas kokku trobikonna valveta undasid.
Attachments:
Last edit: 9 years 3 months ago by STF.
The following user(s) said Thank You: TT

More
9 years 3 months ago - 9 years 3 months ago #5844 by hannes
STF-ilt väga asjalik ülevaade (Y)

Minu jaoks oli 2014 kalapüügiaasta nii ja naa. Kindlasti on olnud paremaid. Jõeforelli saak oli niruvõitu, võib-olla osalt ka sellepärast, et investeerisin päris palju aega uute püügikohtade otsimisele. Paar lootustandvat jõelõiku sai leitud küll ja ehk saab järgmisel aastal sealt ka mõne ilusa kala kätte.

Kevadine merikapüük oli nagu needus - pea iga kord sai kala katsuda, kuid kõik napilt alla mõõdu. Mõned korrad sai siiski ka kala lauale.

Soome haugijahi tipphetk oli siis, kui väga kobedat rekordkala väsitasin ja mõõnamoment, kui see sama haug kahva pealt ära läks.

Kuna viimased aastad on kulgenud landiloopimise tähe alla, siis positiivse poole pealt sai tegeletud ka muude liikide tagaajamisega - siig, lest, luts, vimb. Tonkatamine on mõnus tegevus. Ja võitlust elu esimese tõugjaga võib senini kerge heldimusega meenutada :)

Meeleolukat kalastamist uuel aastal!
Last edit: 9 years 3 months ago by hannes.
More
9 years 3 months ago #5845 by TT
Minu 2014. a. oli kalade poolest küllaltki rekordite rohke. Ühtlasi sai ka algust tehtud ka jõeka püügiga. Jõeka püügiretki tuli 4 kuu (juuni 13-sept 14) peale kokku ligikaudu 20.

Kui nüüd jutt juba jõeka peale läks siis võtakski selle esimesena vaatluse alla. Mõõdukalu tuli koju ligikaudu 10, neist suurim osutus 1.82 kg L53cm mammaks :woohoo: , kelle sain 14 juuli hommikul poole 9 paiku. Väga hea üllatuse pakkus ka hooaja viimane käik 14. septembril. Olles 1 jõekese peal tühja loopinud vahetasin asukohta ja tulemuseks oli L 42.5 ja 720g kaalunud forellipapa. Nüüd tahaks talvepüügi ka ära proovida, õnneks pole enam palju jäänud B) .





HAUG- 2014. a. esimesed kalad ei lasnud end kaua oodata. 4 jaanuaril viljandi järve ääres elussöödaga püügi käigus rabas suur kala sööta. L 91 ja 5.48 kg. See ka aasta tippmargiks jäi. Suvel ja sügisel sai küll käidud lanti loopimas ja vedamas kuid suurimaks nendel kordadel jäi 1.2 kg kala. Haug sai sel aastal vähem tähelepanu ka kui eelmistel, kuna suvel ja sügise poole oli tähelepanu keskmes rohkem ahven ja jõekas.



Ahven- Suure ahvenaga läks kauem aega kui haugiga, jää alt midagi tähelepanu väärset ei tulnud. Küll aga kostitas mind ja mu sõpra Kristot suurte ahvenatega aprillikuu. Püük toimus vedades, vedasime järel ligikaudu 10cm enamjaolt sinakat värvi voblereid, mõned üksikud korrad olid paadi järel lohisemas ka kummilutid. Kõige suuremaks jäi 1.1 kg ahven, ülejäänud olid kõik sinna pool kilo ja natuke peale või alla.



Eks nüüd uuel aastal uue hooga! Edu kõikidele kalameestele kalavetel! :)
Attachments:
More
9 years 3 months ago #5846 by aapua
STF: "Teine kord kutsusin sinnasamma ise inspektori" - lootsid, et needsamad 2 tsikki tulevad? Vein oli juba ette välja valatud? Ja siis saabusid 2 kuuekümnendates rammusat jorssi...
More
9 years 3 months ago #5847 by STF

aapua wrote: STF: "Teine kord kutsusin sinnasamma ise inspektori" - lootsid, et needsamad 2 tsikki tulevad? Vein oli juba ette välja valatud? Ja siis saabusid 2 kuuekümnendates rammusat jorssi...


Aapua, ma võin Sulle ka numbri anda, vaata, keda õnnestub sebida: 1313. Mulle saadeti tookord mees parimais aastais (1 tk) maasturi ja paadiga. Ühtlasi oleks huvitav lugeda Su kalastusaasta kokkuvõtet.
Time to create page: 0.226 seconds
Powered by Kunena Forum